Avalokiteshvara

Avalokiteshvara oli suuren Zanpochog-kuninkaan poika, joka syntyi lootuksenkukasta. Jo nuorena Avalokiteshvara käsitti että hänen tehtävänsä oli vapauttaa kaikki elävät olennot heidän kärsimyksistään.

Avalokiteshvara ryhtyikin oitis toimeen. Hän antoi kuuden valon loistaa ihohuokosistaan käsin, ja jokaisesta kuudesta valosta materialisoitui yksi Buddhan ilmentymä auttamaan kärsiviä olentoja eri maailmankaikkeuden piireissä.

Jonkin ajan kuluttua Avalokiteshvara ajatteli, että nyt ovat varmaan alkaneet maailmankaikkeudessa kärsimykset helpottaa. Hän tarkasteli asiaa ja huomasi pettymyksekseen, että joka paikassa oli edelleen loppumaton määrä kärsimystä ja kärsiviä olentoja syntyi koko ajan lisää. Avalokiteshvara masentui kovasti ja hänen päänsä räjähti tuhansiksi kappaleiksi.

Amitabha-buddha ilmestyi paikalle ja kokosi Avalokiteshvaran pään palaset. Hän muunsi ne yhdeksitoista uudeksi pääksi ja antoi kymmenelle niistä rauhallisen ilmeen ja yhdelle vihaisen, niitä olentoja varten joiden kärsimyksiin rauhalliset keinot eivät tepsisi. Hän antoi Avalokiteshvaralle myös tuhat uutta käsivartta ja jokaiseen tuhanteen kämmeneen silmän.

Sitten Amitabha sanoi: "Samsaralla ei ole sellaista alkua eikä loppua jonka me voisimme havaita. Silti sinun on autettava eläviä olentoja kunnes samsara loppuu."